Veliko Tarnavo – un oraș pentru artiști și îndrăgostiți

Untitled design (44)

 

Să ridice mâna sus cui nu-i place să fugă în lume la sfârșit de săptămână? Și cu atât mai mult când ai la dispozitie 3 zile libere? Mi-am dorit dintotdeauna să ajung la Veliko, în Bulgaria. Auzisem de mult de el, așa că de 1 mai m-am decis! Destinație finală – Veliko Tarnavo, Bulgaria!

Veliko este un orășel de munte, așezat pe malul râului Yantra, un râu îngust, pe care abia dacă-l zărești de pe margine. Drumul pentru promenada șerpuieste cuminte, pe lângă porțile vechi, deschise în lături ale caselor.

Dacă-ți plac plimbările pe jos, vei adora Veliko. Orașul te invită să-l admiri la pas printre străduțe cu pavaj din piatră și case cu grădini cochete și ziduri vechi.

Orașul pare de jucărie de departe. Cei mai mulți dintre localnici sunt meșteșugari lutieri, cofetari, brutari sau anticari iar munca lor e expusă zilnic pe străzile orașului. Nici nu-i de mirare ca toate magazinele de suveniruri sunt pline ochi cu ceainice din lut și porțelan, farfurii, tablouri pictate in ulei și acril și fel de fel de obiecte tradiționale din lemn pentru copii. E plăcut să vezi cum peste timp, munca oamenilor a început să fie apreciată și  vândută ca artă modernă. Și aici m-au cucerit. Toate la un loc, transmit energie vie pentru suflet, trup si minte.

IMG_5915

Veliko e unul din cele mai frumoase orașe în care am fost. (si am fost in cateva sa stiti). E destinatia perfectă pentru romanticii incurabili. Sunt multe locuri retrase, cu priveliști spectaculoase.  Eu am fost primăvara, când toți copacii erau înfloriti și colorați, așa că mi-a plăcut și mai mult.

Cum ajungi în Veliko?

Cu mașina. Până acolo am mers exact 170 de km, aproximativ 3 ore (cât un drum până la Brașov), 60 de kilometri prin București și 110 km prin Bulgaria. 

Unde te cazezi?     

Cazarea in Veliko se găsește din 10 in 10 metri, iar prețurile sunt decente, spre foarte decente. Noi am intrat în primul hotel, situat undeva  pe o stradută lăturalnică, cu vedere spre cetate.  Ca de obicei, priveliștea a câștigat în fața oricăror beneficii care puteau veni din partea unui hotel de 4 stele.

Ce-am făcut la Veliko?

Când am plecat spre Veliko am știut că aleg o destinație romantică. Așa că primul lucru pe care l-am facut cu iubitul meu a fost să ne plimbăm de mână printre străduțe, cu două cornete de înghetată în mână. E plin Veliko de tonete de înghețată cu fel și fel de arome italienești. Nu știu de unde mișcarea asta. Apoi, după ce am obosit puțin, am ales un restaurant cochet unde să mâncăm. În Veliko aproape toate restaurantele au o priveliste spre râu, iar la apus priveliștea, așa cum te așteptai – îți taie respirația.

IMAG4145

Pentru momentele noastre romantice, n-am rămas însă la restaurant. Veliko se laudă cu muuulte locuri retrase, așă că am căutat și noi unul dintre ele și într-un final l-am și găsit – un loc de joacă amenajat pentru copii, dar părăsit, la umbra unui copac cu coroana bogată. Aici ne-am așezat și am savurat împreună o sticlă de prosecco în două pahare din sticlă cu picior, aduse cu noi de acasă. A fost frumos.

Dimineața următoare a început cu o cafea și un croissant, servit la terasă cu vedere spre mausoleu. După care ne-am continuat mișcarea matinală, prin parcul alăturat și mai departe spre șoseaua care avea să ne conducă spre cetatea veche, Tsarevets, pe care am si vizitat-o pentru 4 leva

Cât te costă să vizitezi Veliko?

Nu foarte mult. Daca vrei – poți face o comparație cu o vizită la Brașov. Costurile sunt asemănătoare pentru un weekend.

Practic avem asa:

Motorina/ Benzina – 150 leiIMG_5901

Taxa de pod 37 lei

Taxa de drum 30 lei

Cazarea 80 lei

Cheltuieli mâncare (aici depinde și de preferințele fiecăruia)  300 lei/ două persoane/ două zile.

Pentru prima dată în Veliko n-am vizitat mare lucru, însă dacă  obișnuiți să bifați și obiective turistice, să știți că aveți de unde alege. Mai jos găsiți câteva variante.

Cetatea Tsarevets
– Monumentul Asăneștilor
– Casa Sarafkina – Muzeul Etnografic
– Catedrala din Veliko Tarnovo
– Biserica Fortificată a celor 40 de Sfinți Martiri
– Biserica Sfinților Petru și Pavel

Dacă n-ai fost încă la Veliko, te rog eu frumos, să te duci cu proxima ocazie. O să-ți placă!

Uite mai jos mai multe imagini din oraș.

IMG_5816

IMG_5828IMG_5821IMG_5842IMAG4149IMAG4287IMG_5881

Be the first to comment on "Veliko Tarnavo – un oraș pentru artiști și îndrăgostiți"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*