12 intrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a adopta o pisică

Untitled design (1)

Toarce, are mustăți pe care le folosește pe post de antene, și îți pune piedică ori de câte ori, ești suficient de ignorant încât, să nu o bagi în seama când miaună. Ar putea fi chiar simpatică, dacă ar sta la mângâiat când ai avea și tu chef și dacă ai putea să-i dedici tot timpul tău liber ei. Din păcate însă, lucrurile nu sunt întotdeauna așa.

Ultima oară când m-a scos din minți, a reusit să împingă de pe raft cu labele o floare în ghiveci, să o scoată din rădăcini, să-mi împrăstie nisipul prin toată casa și să o mănânce fără nicio remușcare. Doar așa, de plictiseală.

Penultima oară când m-a scos din minți mi-a dat jos tabloul de pe perete, pictat de mine si l-a băgat după dulap, ca să-mi crească tensiunea și să mor de inimă rea. Am renunțat dintr-o dată la toate bunele maniere și dragostea fată de animale si-am aruncat cu pilota după ea, în speranța c-ar putea rămână fără aer, să se sufoce si să mă lase să fiu liniștita. N-am reușit.

Ante-penultima oară când m-a scos din minți a desființat un ciucure de la căciulă, pe care l-a împraștiat prin toată casa, l-a mâncat si apoi s-a constipat de la lână. A trebui să-mi pun mănușile, să fac pe chirurgul și să-i scot firul de ață, de unde ea, evident, nu și l-ar fi scos niciodată.

Ionela mea, (nume de cod pentru vecinii de pe scara), alias Kate Moose împlineste în curand 1 an pisicesc și drept să vă spun – vreau s-o mărit. Nu mă grăbesc, nu e jale încă, dar vreau s-o dau unui om cu situație, care s-o iubească și care să fie un pic mai tolerant decât mine.

Și ca să nu ajunga și altcineva în aceeași situație ca mine, am sintetizat mai jos câteva întrebări pe care ar trebui să și le pună oricine înainte de a adopta/cumpăra o pisică.

  1. Ce părere ai de maratoanele sportive?

Dacă te decizi să-ti iei o pisică, dar ai o problemă cu maratoanele sau cu săritura în lungime, atunci vei avea o problemă. Pisicile de casă au nevoie de mișcare și prin urmare, atunci când le apucă (si crede-ma le apuca destul de des, mai ales când sunt mici) câștigă orice maraton pe care ți-ai imaginat tu vreodată că l-ai putea câștiga. Aleargă, sar dintr-o parte în alta ca nebunele, de pe un dulap pe altul, de pe dulap pe canapea, de pe canapea pe scaunul din bucătărie, de pe scaun pe pervarzul de la balcon și tot asa.

   2.  La ce oră te trezești?

Nu știu alții cum sunt, dar mie imi place să dorm și mai ales dimineața. Iar cei care dorm dimineața n-au nicio sansă să conviețuiască laolaltă cu pisicile. Pisicile se trezesc imediat cum se crapă de ziua, iar in zilele bune, chiar și mai repede. La fel, dacă ai probleme cu inima, tresari sau te sperii din orice, mai așteapta puțin! Felinele au prostul obicei de a sări peste tine când dormi și crede-mă că, oricât de pufoase ar fi ele, stomacul tău o să simtă durerea.

 3. Cum îți plac hainele de blană?

Indiferent dacă-i frig sau cald afară, tu vei purta întotdeauna cu tine o haină de blană. Poți să-ți perii pisica până moare, de dezis – to n-o să se dezică de ghemotoacele de păr. Și obligatoriu o să-ti împrumute și ție câteva kilograme pe tesătura, ori de câte ori, va trebui sa pleci undeva și nu vei avea timp să-ți cureti haina.

4. Poți mânca din aceeasi farfurie cu pisica?

Dac-ai zis că iubești pisicile ai zis practic, că iubești și părul lor în farfuria ta de mâncare. Nu contează despre ce pofte vorbim, pisica tot va avea mustăți care să le adulmece. Și labe cu care să testeze ce-i acolo: tare sau moale, rece sau fierbinte.

5. Unde locuiești?

Dacă stai în chirie, fă-ți o lista luuungă cu toate magazinele, în care ai putea găsi aceeasi canapea ca cea pe care o ai în sufragerie, dacă nu vrei sa te ia proprietarul în șuturi când vine la tine să ia banii.

Și asta pentru că, oricât de învățată ar fi ea să-și ascută gherele la stâlpul roz, pe care i l-ai cumpărat, tot o să-și înfingă ghearele și în canapea. Asa, în ciuda, ca să alergi după ea, să o lovești și apoi să te simti cel mai nemernic om de pe planetă.

6. Cât de mult îți pasă de lucrurile tale?

Dacă-ți iei o pisica uită-te bine în ograda ta și pune la adăpost orice obiecte la care ții sau ai ținut vreodată – cani, farfurii, suveniruri, tablouri, plante etc. Nicio pisică din lume nu va ține cont de amintirile tale, de pasiunile tale sau de orice lucru care ți-ar putea aduce puțina alinare. N-ai ce-i face. Nu știe. E animal. :)

7. Câtă nevoie ai de iubire?

Pisicile sunt sălbatice până la capăt, așa că nu te aștepta la mari dovezi de iubire niciodată. Singurele momente în care ți-ar putea părea că sunt un pic mai drăgătoase cu tine sunt cele în care le deschizi frigiderul. Oricum ar fi, nu te-ncrede în pisici! Nu-ti vor fi niciodată recunoscătoare pentru nimic, nici măcar pentru plicul cu mâncare exclusivistă, de 10 lei bucata.

8. Cine ar putea sta cu pisica când ești tu plecat?

Vrei pisica dar n-ai nici măcar un prieten de vază, care s-a oferit deja să stea cu animalul în weekend? Atunci din start îti spun că ai o problemă serioasa. Pisicile sunt ca niște copii mici, care nu cresc niciodată și pe care nu le poți lăsa singure acasă mai mult de 2 zile, dacă nu vrei să le găsești late, în mijlocul patului. Pisicile sunt independente, da, dar cele de pe strada, nu astea închise în casă.

9. Cum stai cu răbdarea?

Pisicile de casa n-au niciun strop de minte, nu stiu cum arata alte pisici, se sperie la cel mai mic zgomot si pot sa plonjeze de pe geam, de la etajul 6, (cum a facut a mea), dau năvala la câte-un gândac de bucătarie exact când tu gătești și fac mare tam-tam, dacă nu le deschizi ușa de la intrare să alerge prin bloc. Pe deasupra, toate pisicile din lume o să moara curioase. Adică, toate, fără excepție își vor băga nasul în oala ta, în laptop, în cadă, în sertarele din bucătarie și din baie, oriunde. Dacă n-ai multă răbdare nu-ți lua pisică!

10. Dacă sufăr de vreo boală, în ce fel mă ajută pisica?

Păi, ca să fiu sinceră, în niciun fel. Pisicile nu au niciun efect benefic asupra organismului, cel puțin nu sesizat de mine. Singurul efect la care m-aș putea gândi acum ar fi o insomnie cruntă, venită la pachet cu ceva nervi făcuti praștie.

11. Cât de des faci curat?

Nu de alta, dar o pisica de treabă face la litiera în fiecare zi, așa că TU, singurul cu capul pe umeri din casă vei fi responsabil pentru curatenia ei, aproximativ cincisprezece ani de acum înainte. Ești pregătit pentru asta? N-are sens s-o dai cotită că există multe tipuri de absorbant eficient pentru pisici, știu și eu care-i treaba – Nu poți intra în baie dacă a intrat o pisica înainte.

12. Cum stai cu finanțele?

Orice-ar spune alții, să crești o pisică nu e chiar asa de ieftin. Nu atunci când nu ai. Pe mine mă costa doar hrana aproximativ 150 de lei/ luna. Poti să te străduiești toata viața, o pisca de casă nu va mânca niciodată altceva, în afară de plicurile ei lucioase. Nu mai pun la socoteală absorbantul igienic, (minim 30 de lei, unul de calitate) cușca, jucăriile, (de la care nu te poți abține să nu i le cumperi) șamponul și evident vaccinurile obligatorii și sterilizarea. E important să te gândești și la acest aspect atunci când te decizi să ai în grijă o pisică.

p.s Pentru detalii despre adopția lui Kate Moose, please contact me!

12360388_10153409466973843_2342213074549444487_n

Be the first to comment on "12 intrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a adopta o pisică"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*