3 documentare de pe Netflix care mi-au impulsionat stilul de viață

Copy of 766px × 350px – Untitled Design (40)

Copy of 766px × 350px – Untitled Design (39)

Given

La suprafața apei e mult zgomot, dar dedesubt, e un univers absolut diferit. E un loc în care oamenii pot zbura. E locul în care mama și tata m-au învățat si pe mine cum să zbor.

Cred cu tărie, că unul dintre cele mai rele lucruri în viață e frica. Frica te ține departe de lucrurile care te pot face fericit cu adevărat, te schilodește, te dezumanizează, te oprește din trăit, îți ia din libertate și te îndeamnă către sentimente mai puțin pașnice.  S-ar putea ca, pe alocuri să te înrăiască, să te facă să-ți dorești mai mult, iluzia unei fericiri pe care n-o vei avea niciodată.

Cine n-are un bătrân să-și ia! Sau, ca alternativă, să se uite la filmul asta minunat, inspirațional, despre cum să-ți îmbrățișezi viața cu pasiune și încredere, și să te bucuri de prezent până în măduva oaselor.

„GIVEN” – este un film magic, care surprinde călătoria familiei Goodwin prin lume și care vorbește despre sentimentul unei libertăți spre care tânjim cu toții, dar pe care, doar cei mai curajoși dintre noi ni-l putem asuma.

Capodoperă din toate punctele de vedere, de la regie (imaginile si montajul sunt ceva de nedescris) la naratiune, Given spune povestea unei familii neconvenționale de surferi, care pleacă într-o călătorie remarcabilă prin 14 țări, din Hawai până-n Australia, și din Nepal până-n Peru, acolo unde oamenii au vieți simple și griji puține.

Departe însă, de a fi doar un film despre călătoria unei familii de surferi prin lume, Given este o poveste despre oameni și locuri. Despre un tată curajos, care respinge cu toată ființa constrângerile societății moderne și care decide să călătorească în lume din dorința de a dărui mai departe o moștenire de familie extrem de prețioasă – experiența unei vieți trăite și simțite în armonie cu natura.

Nu există bariere pentru viata pe care ne-o dorim, asta e clar. Câtă vreme dorințele noastre nu contravin legilor naturii, universul e aici pentru fiecare dintre noi. Tot ce trebuie să facem este să-l descoperim și să vedem unde anume ne-am încadra mai bine în peisaj si ne-am simți noi înșine, dincolo de măști, constrângeri și neputințele din capul nostru.

InnSaei -The Power of Intuition

 MV5BMTk3NjY2NDY3OF5BMl5BanBnXkFtZTgwNzg4MTMwMDI@._V1_

Lucrurile cu adevărat importante pentru noi sunt cele care nu se văd, dar se simt în suflet. Problema intervine, însă, în momentul în care, privim atât de rar înspre suflet, încât, de cele mai multe ori, uităm că-l mai avem, ba mai mult ajungem să-i contracarăm cu totul existența.

Acest InnSaei despre care vă povestesc este un film de aur, fără nicio exagerare, pe care vi-l recomand cu toată inima pentru momentele, în care, nu știi exact ce decizii să iei ca să-ți fie bine, (dar mai ales pentru momentele în care VREI să înțelegi cum funcționează creierul din punct de vedere emoțional) și cum te poți educa pentru a avea relații mai sănătoase cu cei din jurul nostru.

Să privești dinspre interior spre exterior, fiind conștient de natura umană, în continuă mișcare, ca rod al viziunilor noastre diferite despre viață, valori morale, principii, moștenire genetică, noroc sau nenoroc, InnSaei este o poveste despre empatie, dar mai ales este o poveste despre importanța conexiunii cu propriile nevoi și dorințe, despre puterea intuiției și importanța acesteia într-o societate dominată de gândirea ratională.

Creierul nostru evoluează constant în funcție de ceea ce simțim, gândim sau cunoaștem. Asta afectează modul în care ne clădim cunoștințele. Într-o lume în care suntem bombardați de informație din toate direcțiile, cum putem ști, totuși, ce anume ne caracterizează, ce ne place, care este locul nostru în lume?

Intuiția nu e doar un sentiment roz și pufos. Intuiția înseamnă conștiința lucrurilor subtile, care se află dincolo de atenția noastră. Lucrurile de care suntem conștienți subliminal și pe care le simțim mult mai repede cu emisfera dreptă a creierului, adică cu partea emoțională.  Dacă ne petrecem prea mult timp gândind în mod rațional, nu vom vedea ceea ce ar trebui să fie important. Eu așa cred.

Intuiția a stârnit interesul multor oameni de vază, care încearcă din răsputeri să o măsoare și să-i găsească o rețetă științifică. Nu știu dacă se poate măsura ațât de simplu, însă cu siguranță sunt câțiva indicatori acolo care te pot ajuta să înțelegi mai bine cum stau lucrurile.

Las mai jos trailerul filmului si citatul lui Einstein. Poate vă inspiră, ori unul ori altul.

The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift. A E.

maxresdefault

Minimalism

Ideea asta cu minimalismul mi-a venit din facultate, de pe vremea când, în camera studențească de 2 m pătrați din Grozăvești, în care locuiam, rareori aveam loc de ceva. În fiecare an trebuia să-mi sortez hainele de vară și să le duc la Brașov, ca să-mi încapă pulloverele de iarnă în dulap. Nu mai vorbesc de alte lucruri. Am cam suferit în perioada aia, chinuindu-mă nu o dată, ci de mai multe ori; ori de câte ori a trebuit să mă mut dintr-un apartament în altul prin București. Și nu – n-a fost deloc ușor, am schimbat cam 15 apartamente până să găsesc unul în care să mă simt bine (da, țin foarte tare la feng-shui), așa că a trebuit să renunț, de voie și de nevoie, pe parcurs la un milion de lucruri nefolositoare și să nu le mai car cu mine pe nicăieri.

Când am constatat, într-un final, de cât de puține lucruri am nevoie cu adevărat (am aruncat haine, cărți, caiete, fotografii, obiecte primite cadou de decor) am fost un om fericit. Am distrus definitiv relația cu lucrurile, călătoresc exclusiv cu bagajul de mână și-mi chetui toți banii pe care-i am pe bilete la filme, echipament de munte, concerte de jazz sau experiențe cu prietenii.

Fiecare lucru pe care-l am are o poveste de spus și mă întregește. Nimic mai mult.

Cam despre asta e vorba în filmul ăsta și, bineînțeles, despre alte lucruri, mult mai convingătoare decât propria-mi viață, desigur. Găsești aici detalii coerente despre obiceiurile de consum din UK, dar și din alte țări, felul în care ne batem joc de resursele naturale, et cetera.

Știi ce zic, nu? Mă gândesc că, poate, totuși, ai căutat și aici fericirea și n-ai găsit-o. Adică în lucruri.

Be the first to comment on "3 documentare de pe Netflix care mi-au impulsionat stilul de viață"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*