Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania 11 – lecție fantastică de cultură civică, sharing cultural și istorie

One World Romania

Documentarele sunt în general, genul ăla de filme pe care dacă vrei să le vezi, e imperios necesar să te înarmezi cu răbdare, dar mai ales cu un fel de voință și curiozitate, care nu e chiar la îndemâna oricui. Încep greu, sunt greu digerabile și nu le poți urmări decât dacă te interesează în mod deosebit subiectul. Concluzia mea de ieri, după ce am văzut When God Sleeps, la MNAC.

Să acționezi. Să iei decizii. Să ai inițiativă. Să fii treaz. Să dormi liniștit cu capul pe pernă știind că ai contribuit, cum ai putut, (măcar ai încercat) la modelarea viitorului tău și al copiilor tăi. Să ai spirit și conștiință civică, dincolo de angoasele personale și neajunsuri. Să vrei să te implici social (dacă nu e un termen prea plictisitor) privind asupra modului în care trecutul, de cele mai multe ori prezentat idilic, ne poate influența prezentul.

Dar cel mai important –  să vrei să analizezi prezentul și să înveți din reușitele sau eșecurile istorice, astfel încât, încet, încet să contribuim împreună la bazele unui viitor mai bun.

Cam la asta te invită cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania 11, organizat în paralel, la MNAC, Cinemateca Union, Cinema Pro, Cinema Muzeul Țăranului, ARCUB, Apollo 11, Cinema Elvire Popesco și Rezistența BRD – Scena 9.

Festivalul e cam unic la noi în țară și e o lecție fantastică de cultură civică, sharing cultural și istorie. Documentarele sunt împărțite în 16 secțiuni diferite și fac turul Buureștiului din 16 până în 26 martie. 

Dacă dai click pe una dintre secțiunile de mai jos, vei fi redirecționat către pagina oficială a celor de la One World, unde vei putea vedea care sunt filmele disponibile, programul complet al festivalului și, de asemenea, ce evenimente conexe sunt organizate în cadrul acestuia și ce invitați minunați (regizori, compozitori, artiști, etc) sunt implicați în mișcarea asta civică.

Selecția mea de filme din cadrul festivalului arată cam așa:

1. When God Sleeps, secțiunea Arta care mișcă lumea.  (văzut Sâmbătă, la MNAC în prezența regizorului)

De când sunt pasionată de istoria religiilor și de felul în care acestea ne pot influența destinul, nu ratez nicio oportunitate de pe urma căreia mai pot învăța câte ceva, alături și de alți oameni, poate, cu aceleași curiozități ca ale mele.

Filmul spune povestea unui rapper iranian, Shahin Najafi , care trăiește exilat în Germania, după ce clericii din republica islamică emit o fatwa, sentință cu moartea  în temeiul legii sharia – Iran. Cântecele lui Shahin ironizează și trezesc conștiința civică în probleme precum teocrația, sărăcia, sexismul, cenzura, abuzul copiilor de către părinți, dependența de droguri și homofobia, melodii care irită reprezentanții religiei musulmane. În interviuri, el a declarat că încearcă să folosească în muzica lui elemente poetice, literare, filosofice și politice.

În Germania, Shahin lansează o piesă cu referințe la Ali al-Hadi al-Naqi, a zecea din cele 12 imamuri musulmane din Shia, o figură religioasă foarte respectată de milioane de oameni în Iran. Clipul controversat postat pe Youtube, urmărit de sute de mii de utilizatori online, a împărțit țară în două tabere, unii dintre ei considerând-o ca o insultă asupra credințele lor, iar alții fiind de părere că melodia ajută, în sfârșit la perpetuarea liberului arbitru în ceea ce privește exprimarea opiniilor despre personalitățile religioase.

Makareme Shirazi, cel care a emis fatwa împotriva cântărețului iranian, a emis  în trecut și alte hotărâri controversate, precum cele împotriva femeilor care participă la meciurile de fotbal, sau împotriva femeilor care vor să aibă un animal de companie. 

Între timp, un site religios iranian care rulează pe domeniul .ir, controlat de regim, Shia-Online.ir,  oferă o recompensă de 100.000 $ (62.000 de lire) oricui l-ar putea ucide pe rapperul iranian. Filmul îmbracă o formă incredibilă de responsabilitate civică, dincolo de orice imaginație, cu prețul propriei vieți.

When God Sleeps face înconjurul lumii, fiind premiat la Berlin cu Premiul pentru Pace și cu aur “Golden Heynal Award” la competiția Internatională DocFilmMusic.

2. A Cambodian Spring, în cadrul secțiunii Cultura protestului.

2. Laudă nimicului, în cadrul secțiunii Delicatessen. Detalii aici.

Ce film!

Boris Mitić este un realizator de film cunoscut pentru tonul satiric și critic al filmelor sale. In Praise of Nothing este un eseu filmic plin de umor bazat pe întrebările legate, pe de-o parte, de cadrul dramaturgic: „dacă Nimicul ar putea vorbi, ce ne-ar spune?”, iar pe de alta, de estetica cinematografică: „cum poți arăta Nimicul într-o manieră documentaristă?”.
Invitând o sumedenie de regizori să participe la acest portret ficționalizat despre Nimic, Boris Mitić ne poartă într-o călătorie globală în care

Nimicul observă starea umanității dintr-o perspectivă personală. Editarea de tip mozaic aduce diferitele imagini asupra acestui subiect în situația de a se completa și îmbogăți până la exces, până la momentul în care, paradoxal, Nimicul cuprinde totul.

3. Childhood, secțiunea Învăț și dezvăț. 24, 25 martie la ARCUB sau Muzeul Țăranului Român.

Ce fel de educație ne dorim pentru copiii noștri? La ce vârstă vrem să-i vedem lansați ireversibil pe traseul competitivității și al acumulării convenționale de cunoștințe? Sunt două dintre întrebările pe care ni le inspiră acest emoționant exercițiu de observație aplicat, vreme de un an, copiilor dintr-o grădiniță daneză Waldorf. La Aurora, copiii nu învață cifre și litere, ci folosesc jocul, prietenia și relația cu natura ca modalități de învățare, în vreme ce țes relații de durată cu colegii lor și cu adulții care îi vor ghida până la intrarea în școală.

Film dedicat părinților dar și viitorilor părinți, cum sunt și eu. Coloană sonoră deosebită.

4. Așteptând soarele, secțiunea Învăț și dezvățDetalii aici

5. Copiii destinului, secțiunea Învăț și dezvățDetalii aici.

http://oneworld.ro/2018/l/ro/copiii-destinului-390/

 5. The Return of a President, secțiunea Pe o pantă periculoasă23 martie, ora 21.00, la Muzeul Țăranului.

Detalii despre film aici.

5. Străini în paradis, secțiunea Caut țară, 19 martie, ora 20.30, Cinemateca Union. Detalii aici.

 

6. The Distance beetwen me and me, Secțiunea Work in progres. 21 martie la ARCUB, ora 20.30. Detalii aici.

Toți ne luptăm cu propiul trecut. Unii mai mult decât alții. Povestea Ninei Cassian, poet, compozitor și grafician, în conflict direct cu regimul comunist. Detalii aici

 

Be the first to comment on "Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania 11 – lecție fantastică de cultură civică, sharing cultural și istorie"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*