10 locuri pe care ți le recomand dacă ajungi la Roma

Spendida curte interioara a Muzeului VaticanSpendida curte interioara a Muzeului Vatican

S-a scris mult despre Roma și poate la fel de mult despre turiștii ei entuziaști. A doua capitală a Renașterii, dupa Florența, Roma uluiește și își inspiră de fiecare dată vizitatorii. 

Roma, însă, nu este un loc ușor de absorbit într-o singură vizita. Nu poți vedea totul și nici nu merita să încerci. Sunt mai multe de văzut aici, decât în oricare alt oraș din lume.

Prin urmare, într-o ordine absolut întâmplătoare, am sintetizat mai jos, 10 locurile care mi-au rămas mie la suflet, dupa ce m-am întors din Roma și pe care le recomand cu toată încrederea oricui. :)

1. Trastevere și Biserica Santa Maria

IMG_8750

De departe una dintre cele mai boeme zone, Trastevere este un mic cartier de imigranți și localnici înrădăcinați acolo de ceva vreme. Turiștii sunt mai puțini și mai civilizati, lucru care mi-a plăcut în mod deosebit. Străduțele sunt înguste, pavate cu piatră cubică și pline ochi de terase micute, care te adulmecă negreșit cu mirosul de pizza prospăt scoasă din cuptor.

Spre deosebire de alte locuri, în Trastevere sunt foarte multe restaurante, cochete și aranjate, unde puteți lua masa liniștiți cu 20 de euro. În plus, imediat cum se lasă seara, cartierul se transformă, odata cu tinerii care vin aici să se întâlnească, să se distreze sau să se relaxeze. În Trastevere am văzut italieni atât de simpatici și de veseli, pe care, eu personal, i-am vazut doar în filme. :)

Tips – Nu pleca din Trastevere fără să vizitezi Biserica Santa Maria. Cea mai veche biserica din Roma, dedicată Fecioarei Maria, Santa Maria din Trastevere datează din secolul 12 și reprezintă de multă vreme punctul de întâlnire pentru imigranții din Roma.

 2. Panteonul

IMG_8460

Roma are multe clădiri emblematice, impresionante, incredibile. Dar nici una dintre ele nu m-a impresionat așa de tare cum m-a impresionat Pantheonul. Si m-a impresionat atât de tare, încât m-am intors să beau o cafea înainte să plec, la una dintre terasele cochete din piață.

Marcus Agrippa, ginerele împăratului Augustus a construit primul panteon în anul 27 i. Hr. înlocuit de rotunda lui Hadrian in anul 118-125. Cel mai bine conservat dintre templele antice, minunea arhitecturală are în vârful cupolei un ochi gigantic, deschis, prin care poate cădea lumina, apa, soarele, sau zăpada. M-as întoarce iarna să văd cum ninge!

3. Gelateria Romana, tradiție din 1947 sau Cea mai bună înghețată din Roma!

Gelateria La Romana

Gelateria La Romana

Destul de departe de zona turistică obișnuită, Gelateria Romana e unul din localurile cu tradiție din Roma,  luată cu asalt în fiecare zi de localnici. Situată în Prati , exact în același loc de aproximativ 1oo de ani, la Gelateria Romana găsești  cea mai bună, mai cremoasă și mai aromată înghețată pe care ai mâncat-o tu vreodată în lumea asta largă! Și nu glumesc!

Gelateria are un laborator propriu la subsol, fântâni de ciocolată gata pregătite pentru înghet, dar și multe alte minuni dulci, una mai apetisantă decât cealaltă!

Dacă ajungi la Gelateria Romana la recomandarea mea, te rog din suflet un singur lucru –nu te întoarce cu mâna goală!  Să fie de fistic, de alune sau de ce anume îți doresti tu. Numai să fie! :)

4. Saint Eustachi il Café – Cafeneaua de suflet a italienilor 

Pe Eustachio Il Caffe l-am zărit din întâmplare, după ce-am văzut în trecere, lipit pe unul din geamurile de la intrare, un articol din New York Times despre mașinăriile folosite la măcinarea cafelei de aici.  Foarte apreciat de localnici încă din 1938, localul este un adevărat muzeu, cu foto7pavaj din mozaic original, mobilă vintage recondiționată și ustensile cu tradiție pentru măcinarea și coacerea cafelei.

Situat in piazetta cu acelasi nume, in imediata apropiere de Piaza Navona și Pantheon, Saint Eustachio Il Caffe e locul perfect pentru o pauză de cafea în stil italienesc – tare, scurtă și un pic amară.

 

 

5. Villa Borghese – un parc imens în stil englezesc și o galerie de artă pe măsura

Galleria Borghese

Galleria Borghese

Cel mai mare spațiu verde din Roma, Vila Borghese cuprinde peste 688 ha de parc și trei muzee de talie internațională- Galeria Borghese, Villa Giulia și Galeria Naționale d’ arte Moderna. Dintre toate, cel mai impresionant muzeu rămâne Galleria Borghese.

Pentru ca este unul dintre cele mai mici muzee din Europa, dar și unul dintre cele mai apreciate, pentru a-l vizita e nevoie de programare, cu cel puțin, 1 săptămână înainte. Dacă nu – poți să-ți pui pofta-n cui, pentru că nu ai nicio șansă să beneficiezi altfel de bilete, oricât de insistent ai fi! Galeria adăpostește cea mai valoroasă colecție de sculptură de Bernini din întreaga Roma, așa că e de înțeles de unde atâta rigurozitate.

Tips – Dacă ai mai mult timp pentru plimbare, caută mandarine în parcul din spatele Galeriei Borghese și ia-ti o clipă de răgaz să le mirosi. O să-ți placă la nebunie senzația!

6. Forno campo del Fiori – locul în care găsești cea mai bună pizza la felie

În piazza Campo del Fiore am ajuns pe ultima sută de metri, fără nicio curiozitate turistică. Însă, de când m-am întors de la Roma visez numai Campo del Fiori si pizza la felie! Crocantă, potrivit de groasă, un pic sarată, cu miros de busuioc, roșii proaspete si aromă de cuptor cu lemne…

Da. Tocmai ce poftesc într-atât de tare de parcă mi se face rău, și nu alta! Ia uite aici ca să înțelegi ce zic: :)

7. Cetatea Vaticanului și Basilica San Pietro

IMG_8630

Nu poți spune că ai vizitat Roma, dacă n-ai vizitat și Vaticanul. Asta e clar. În orice ordine ai alege să-l vizitezi, cu siguranță vei pleca de acolo uluit.

Cu o întindere de peste 50 de hectare, Vaticanul, cel mai mic stat din lume adăpostește între zidurile sale nu mai puțin de zece muzee, Basilica San PietroCapela Sixtina, dar și impresionate grădini luxuriante.

Dacă ești cu adevărat pasionat de antichităti epigtene, grecești, romane, artă paleo-creștină, renascentistă și modernă, atunci merită să intri și în interiorul muzeului. Dacă nu – nu.

Nici pe departe o admiratoare a religiei catolice, Capela Sixtină a fost singura a cărei fir epic chiar m-a impresionat. Niciunde în lume, n-au fost evidențiate mai bine scene din Biblie de-a dreptul năucitoare. Frescele pereților din interior nu sunt doar simple decoratii realizate de cei mai mari artiști ai Renașterii din întreaga lume, ci reprezinta o adevarată demonstrație teologică.

Tips: Dacă ai de gând să-ți cumperi bilete online și să plătești 4 euro în plus pentru a nu mai sta la coadă, să știi că există posibilitatea să stai oricum :). Eu asa am pătit.

Trimite o vedere mamei, prin posta direct din Muzeul Vaticanului. Tot ce trebuie sa faci este sa cumperi un timbru si sa stii codul postal aferent tarii destinatare. :)

8. Libraria Il Museo del Louvre Roma  

IMG_8842

Iubitorii de fotografie, dar mai ales cei pasionați de fotografia alb-negru, au și ei un loc obligatoriu de vizitat în Roma–Libraria Il Museo Del Louvre Roma.

Destul de ascunsă de turisti, librăria atipică de fotografie este poziționată pe o străduță îngusta, in apropierea piazzetei Campo Del Fiore, alături de alte locuri, cel puțin la fel de admirate de către artiști. Eu am plecat de acolo cu o carte de vizită foarte interesantă, pe care era trecut un citat în italiana, semnat de Constatin Brâncuși, foarte apreciat, atat ca fotograf, cat si ca sculptor, în Italia.

Detalii despre locație și cum puteti ajunge la librărie găsiți Aici.

9. Colloseumul

IMG_8332

Nici mai mult, nici mai puțin de 100 de zile de celebrare au avut la dispozitie romanii, pentru a se bucura de inaugurarea celui mai mare amfiteatru de spectacole sângeroase din vremea respectivă.

Dominant, impunător, fascinant, Colloseumul datează din anul 80 și a fost ridicat de sclavii iudei, aduși la Roma, în urma revoltei lor din Iudeea. De atunci și până astăzi, Colloseumul  a rămas arhetipul stadioanelor din întreaga lume.

Tips – Vizita la Colloseum dureaza aproximativ 3 ore. Sfatul meu: Luați-vă un ghid audio, sau dacă sunteți un grup mai mare și vă puteți organiza, plătiți un ghid care să vă facă turul. Ar fi păcat să pleci din Roma fără să știi măcar istoria Colloseumului. :)

10. Piazza Navona

IMG_8522

De formă ovală, Piazza Navona este una dintre cele mai frumoase piazzete din Roma. Este vesnic asaltata de turisti care vin aici să mănânce, să asiste la spectacole diverse sau să admire Fântâna Celor Patru Fluvii din centru.

Aceasta din urmă  a  fost construită între 1647 și 1651 la cererea papei Inocentiu al X-lea și este cea mai frumoasa dintre toate. Fântâna are patru figuri emblematice, fiecare dintre ele, reprezentând un fluviu de pe câte un continent – Nilul, Gangele, Dunarea și Rio della Plata.

Pe cât de frumoasă este Piazza Navona, pe atât de scumpe sunt restaurantele și cafenelele care o înconjoară.

Tips -Evită dacă poți să mânânci aici, dacă nu vrei să lași minimum 100 de euro. Incercă să te rezumi la un pahar de vin. E suficient cât să stai liniștit la masă și să admiri priveliștea la ceas de seara.

See you in Rome! :)

Be the first to comment on "10 locuri pe care ți le recomand dacă ajungi la Roma"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*