O zi la Verona, paradisul celor îndrăgostiți

Untitled design (38)

Geniul lui Shakespeare a făcut din Verona, una dintre cele mai romantice destinații de vacanță pentru îndrăgostiții din întreaga lume. Chiar dacă nu a confirmat niciodată că personajele sale ar fi existat și chiar dacă, de-alungul vremii nu s-au găsit dovezi, care să ateste că întâmplarea este adevărată, povestea de iubire dintre Romeo și Julietta atrage anual milioane de turiști în micul oraș italian.

Cei mai multi dintre turiști aleg să-si petreacă maxim două zile în Verona, timp suficient să iei la picior cam toate obiectivele turistice și să te bucuri în voie de străduțele înguste din centru. Dacă ai la dispoziție, însă doar o zi, cum a fost cazul meu, îti recomand să renunți la muzee și să te rezumi la o plimbare lungă printre strădute, piazzete și coline. E o splendoare și o încântare să te bucuri de oraș si de oameni, fără să fii mereu în goana după obiectivele turistice.

Verona e un oraș verde, colorat, curat și merită din plin atentia ta spirituală.

Ce să vizitezi la Verona? Recomandări pentru check-in-uri boeme. :)

  1. În Verona băltește iubirea. Iar dacă nu ești suficient de atent, ai toate șansele să te îndrăgostesti pe loc, dacă-ți dai întâlnire în cel mai romantic loc cu putința din Verona – Castelul San Pietro. Urcarea spre castel începe imediat după ce-ai traversat semaforul, de pe Ponte Pietra pe partea cealaltă a străzii. Sunt câteva scări cărora trebuie să le faci fața, dar priveliștea din capăt merită tot efortul. Pentru că nu ne-am grăbit deloc, noi am mers agale spre castel, am făcut o mini-ședinta foto (pentru ca altfel nu aveai cum) și am devenit fără sa vrem participanti la viața obisnuită a localnicilor care aveau case în zonă. Unii dintre ei sunt chiar foarte activi, aleargă cu căteii dupa ei până sus la castel, altii hrănesc pescarusii, altii se plimba pe lângă râu, și toti, dar absolut toți, te salută dacă le zâmbești.

     2. Balconul Juliettei.

Balconul Juliettei

Balconul Juliettei

N-ai cum să-l ratezi oricât de mult ți-ai dori acest lucru. Dacă ajungi în  Verona si te-ntrebi spre ce se îndreaptă toți tinerii cu trolerele după ei, să stii ca există un  singur răspuns corect- Casa di Julietta.

Reședinta dedicată personajului fictiv al lui Shakespeare, Julietta, a fost cumpărată de familia Capello în anul 1905, iar similaritatea numelui cu cel de Capullet (numele de familie al Julietei in faimoasa opera) a rezultat din declarația burghezilor din oraș că aici a fost ‘casa Julietei’, apărând  astfel faimoasa atracție turistică.  Casa în sine, construită la începutul secolului al XIV-lea, a fost   destul de bine conservată și este un minunat exemplu de arhitectură gotică. Din păcate pentru cei care o vizitează, casa este în mare parte, goală, motiv pentru care vă recomand călduros să păstrati pentru voi cei 6 euro de la intrare și să vă cumpărați o ciocolată de la Venchi.

Înainte de a fi cumpărata de familia Capello, casa a fost de fapt un han, iar baconul Juliettei, despre care se spune ca ar fi fost construit din bucățile unui sarcofag datand din secolul 17, ar fi fost atasat mult mai târziu. Nu stiu cum vă suna vouă, însă mie-mi place la nebunie chestia asta cu sarcofagul.

De evitat! Verona dispune și de alte simboluri, false din punctul meu de vedere, în strânsa legătura cu opera marelui dramaturg. Unul dintre ele ar fi Tomba di Julietta (Mormantul Juliettei) situat în partea de sud-vest al orașului. Din moment ce ambele personaje sunt fictive, vă dați seama singurei că n-are niciun sens să vă pierdeti vremea prin astfel de catacombe.

    3. Piazza delle ErbeIMAG6997De departe cea mai frumoasa piață din Verona, Piazza delle Erbe, o piață dreptunghiulară, înconjurată de clădiri impunătoare și case frumos decorate, concurează oricând cu faimoasele piazette din Roma. Tot aici veti putea admira Primăria si Palazzo della Ragione, o cladire masivă cu trei etaje, ce datează de la inceputul sec. XII.

Piata este dominata însă de frumosul turn Lamberti. Turnul, cândva mult mai mic și mai puțin important ca acum (măsoara nu mai putin de 84 de m, în conditiile în care toata casele nu depăsesc înăltimea de 50 m) a fost lovit de fulger și s-a prăbusit, grăbind, așadar renovarea si înălțarea acestuia.

Numele pieței înseamnă în limba italiană, mirodenii/plante aromate, iar în Evul Mediu, chiar asta era – o piață de mirodenii. Sincer mi-ar fi plăcut ca negustorii să-și fi păstrat și acum aceleași îndeletniciri. Nu de alta dar, din păcate, n-am găsit în toată piața un magnet demn de afisat de frigiderul meu. Recomandarea mea dacă ajungeți în Piazza delle Erbe este să o admirați dincolo de tarabele cu suveniruri, din fața fântânii arteziene, care o înfătișează pe Madonna Verona.

Unde mănânci?

Verona. Verona îndIMAG7089răgostitilor nu se lasă mai prejos nici când vine vorba de mâncare și vinuri pe alese. Optiunea noastră, dupa ce am bântuit mai bine de 30 de minute pe strădute în căutarea unui restaurant perfect, a fost La Cantine de la Arena. Restaurantul îl veti găsi la câtiva pași de amfiteatrul Arena, într-o clădire impunătoare, exact la intrarea pe una dintre străduțele principale din centru ale Veronei. Restaurantul ne-a salvat escapada amoroasă, așa că am plecat spre casa cu amintirea unui pahar de vin alb, suave, și o pizza quatro formaggi – mama mia!

Cum ajungi la Verona?

Călătoria la Verona a fost pentru mine una dintre cele mai neașteptate de până acum. Și aș vrea să vă spun ca uneori nu-i deloc rău să închizi ochii, să pui degetul pe hartă și să pleci exact unde nimerești. S-ar putea să ai parte de suprize foarte plăcute și să te trezesti dintr-o dată în tumultul unei aventuri de toată frumusețea.

Cea mai convenabilă variantă pentru mine de a ajunge la Verona a fost prin Bologna. Dacă ai puțin noroc, Ryanair are zboruri către Bologna începând cu 10 euro, dus-întors. De la Bologna la Verona te urci în TrenItalia (care te costa 10 euro) și ai ajuns la destinație. În total 20 euro.

Wizzair-ul are si el zboruri directe către Verona, la prețuri destul de accesibile, însă daca ești curios cum arată și unul dintre cele mai bogate orașe din Italia și esti fan parmezan, atunci fă un mic ocol prin Bologna și petrece o seară într-un restaurant bun. N-o să-ți pară rău!

 Cum călătorești prin Verona?

De la gară până în centru orașului, poti lua orice autobuz care are ca destinație statia Arena. Sunt destule indicatoare în gară, deci nu trebuie să-ti faci griji. Până-n centru nu mergi mai mult de 10 minute cu autobuzul.

Mai multe  despre transportul în comun, autobuzul de la gară, spre centru sau altele, care te-ar putea interesa găsesti aici.

A rivederci!

12729249_10153545216833843_1985902992820537970_n

Be the first to comment on "O zi la Verona, paradisul celor îndrăgostiți"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*