Inspirație pentru toată lumea! La ce fel de evenimente puteți merge dacă aveți curiozități nesfârșite și vă plac artiștii, scriitorii, poeții sau filosofii de secol 21

45261580_2242918172649115_7906233282319089664_n

 

Când mai e foarte puțin din toamnă și cad aproape toate frunzele din copac, năvălesc în mine tot felul de idei și nevoi, care mă fac să plec în căutarea inspirației prin București.  E un fapt deja confirmat interesul meu pentru diferite întâlniri, conferințe sau evenimente cu oameni deștepți, curioși și curajoși, pentru care lumea nu-i altceva, decât o scenă mare în diferite culori.

Dacă și voi sunteți în căutare de idei faine sau mai mult, simțiți un fel de îndemn lăntric prin care v-ați dori să explorați mai mult firea umană, o carte, o ideologie, o filosofie, o iubire, o teamă, un principiu de viață, o zi senină, o seară în care nu aveți chef de nimic, și totuși aveți – dați o raită prin lista de mai jos și alegeți unul sau mai multe event-uri la care să mergeți.

Cercul – Cărturești, Strada Arthur Verona Nr 13.

43717959_1902979323343033_6035240752454303744_n

Cercul este un program de întâlniri intime, în cafeneaua celor de la Cărturești, Verona, la care sunt invitațe personalități din România contemporană, din domenii și arii de interes diferite, care poartă dialoguri antrenante, conversează, citesc sau recită în fața unui public la fel de intim, de maximum 30 de persoane.

Întâlnirile se desfășoară o dată pe săptămână, Marțea, începând cu ora 19.00 și sunt moderate alternativ de scriitori, jurnaliști sau critici. La sfârșitul discuțiilor, oamenii din public pot adresa întrebări oricărui invitat, ceea ce face ca lucrurile să devină și mai interesante decât sunt.

Ca să vă faceți o idee despre ce se discută în cadrul acestor întâlniri, puteți arunca o privire în pagina de Facebook, unde veți găsi atât tematicile abordate, cât și numele celor deja invitați precum – Dan Chișu. Vintilă Mihăilescu, Marius Chivu, Cristi Puiu, Marcia HauFraufrech, Edmond Niculușcă.

Cercul este un proiect marca  Librăria Cărturești, dezvoltat în parteneriat cu CINEPUB, inițiatori și iubitori de film românesc.
Pentru edițiile precedente, vizitați paginile: cerculcarturesti.wordpress.com & www.cinepub.ro

Creative Mornings, Cinema Elvire Popesco, Institutul Francez, Strada Dacia.

La întâlnirile Creative Mornings participă, negreșit, toți cei care se trezesc cu ușurință dimineața și au chef de o cafea de la Origo și o gașcă de oameni pe placul lor.

Micile discuții de o oră se petrec  începând cu ora 9.00, în fiecare Vineri a fiecărei luni calendaristice, după un mic-dejun apetisant, servit cu toții în foaierul Institutului Francez.

Intrarea la eveniment este liberă, însă înscrierile se fac direct pe site, în Joia dinaintea event-ului și doar dacă faci parte din comunitate.

Atenție – Locurile se epuizează rapid!

Conceptul Creative Mornings face totuși încojurul lumii prin tematicile abordate, însumând practic peste 180 de orașe de pe glob, de la New York la Singapore. Mai multe despre seria de discuții puteți accesa aici 

Intersectiile de Miercuri, Scena9, Rezistența BR45241119_2208118126178859_3165304362150920192_n

 

Rezidența Scena9 este un Hotspot Cultural creat de BRD – Groupe Société Générale și se află într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. Casa datează din 1890 și a aparținut Regelui Mihai, fiind un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria.

În viitor, BRD își propune să o transforme într-un spațiu cultural-artistic, deschis noilor generații de creatori.

Momentan, printre altele, aici au loc Intersecțiile de Miercuri, de la 7.30 -10.00 iar Intrarea este liberă, așa cum v-am obișnuit.

Printre tematicile mele preferate abordate de către organizatori se numără și cea din 7 noiembrie – o tematică care va aborda istoria jurnalismului de după 1989 în viziunea unui cuplu de jurnaliști – Iaromira Popovici și Eugen Istodor, care se vor afla în dialog cu scriitoare Ana Maria Sandu.

Mai multe despre aici.

European Book Club

La Muzeul Literaturii Române  are loc loc, În fiecare Vineri, sub hashtag-ul #EUCITESC, în fiecare Vineri, un eveiment dedicat iubitorilor de cărți, European Book Club.

Pornim de la romanele selectate, cei prezenți își iau avânt în discuții despre personaje și provocări care îi unesc, moderate de Eli Bădică.

Spre exemplu, luna trecută, discuțiile au fost despre

*12 octombrie, ora 19.00 – “Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood (Art, 2016)

*19 octombrie, ora 19.00 – „Femeia cu Părul Roşu” de Orhan Pamuk (Polirom, 2017), cu participarea și lectura actriței Gabriela Ioniță

*26 octombrie, ora 19.00 – “Frica” de Stefan Zweig (Polirom, 2017)

*2 noiembrie, ora 19.00 – “Lovește-ți inima” de Amélie Nothomb (Trei, 2018)

Participarea este gratuită, însă și aici locurile sunt limitate.

Cafeneaua filosofica, Bistro Matrioska

45261580_2242918172649115_7906233282319089664_n

Cei de la Asociația Română de Filososfie Practică împreună cu cei de la Bistro Matrioska pun pe masă subiecte dificile, dar inevitabile cu privire la valorile sau non-valorile, stilul de viață, iubirile, viciile, dorințele sau nevoile, care-și pun amprenta asupra vieții noastre lăuntrice.

De ce ne atrag viciile?, La ce servește ironia?, De ce ne plac distopiile?, sau ce este Adevărul nostru, al meu, al tău, al tuturor?, sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cafeneaua atipică, de pe strada Visarion 20.

Dezbaterile se adresează tuturor celor care vor să deprindă arta argumentării și a dialogului filosofic autentic sau care, pur si simplu, vor să petreacă 100 de minute în compania unor filosofi nonconformiști și fără ifose.

Număr maxim de persoane: 20.
Cei interesați sunt rugați să se înscrie printr-un mail conținând numele, prenumele și numărul de telefon la adresa: filocafe@arfp.ro

DOR Live

Despre cei de la Decât o Revistă ai auzit deja și, cel mai probabil, dacă citești acest text, ai și participat măcar la unul dintre evenimentele organizate de aceștia. The Power of StoryTelling este dovada vie a faptului că oamenii au nevoie de povești și emoție.

Conceptul DOR LIVE pune pe diferite scene ale Bucureștiului, ca într-o poveste cu emoție, oameni neconvenționali și relevanți jurnaliști și artiști ai momentului. Momente de lectură, scurtmetraje, teatru, dans, muzică live – toate urmează același scop –  întâlnirea intimă între poveste și public, conectarea prin intermediul poveștilor între viețile și sufletele oamenilor de tot felul.

DoR Live e conceput ca o experiență exclusiv pentru cei din sală. Nu se înregistrează, nu se transmite live și nu se repetă. Fiecare show e unic.

DoR Live NU este gratuit, însă costurile sunt aceleași ca pentru o piesă de teatru. Următorul eveniment este in 12 noiembrie, este SOLD OUT și va aborda LIVE, problema Anxietățile Creative, la Teatrul Național din București.

Detalii aici.

Be the first to comment on "Inspirație pentru toată lumea! La ce fel de evenimente puteți merge dacă aveți curiozități nesfârșite și vă plac artiștii, scriitorii, poeții sau filosofii de secol 21"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*