Perseverența își are și ea meritele ei. Nicio căzătură astăzi, cu toate că ceața n-a dispărut și am dat de gheață pe mai multe porțiuni decât în alte zile. Semnificativ mai frig ca ieri. Dacă nu închideau ăștia, stăteam pe aici până la miezul nopții. #kurtosh fierbinte, drept răsplată. Mai venim și mâine.
Cum alegi însă perechea de schiuri potrivită, mai ales atunci când ești schior începător?
First thing you must know. Ca să înveți să schiezi ai nevoie de maximum 20 de ore de schi, de la un monitor de ski talentat și cu capul pe umeri. La început n-o să-ți placă, te asigur. Nici clăparii, nici schiurile, nici pârtiile, nu-ți vor părea cele mai indicate variante prin care să te distrezi. Ai să te miști greu, ai să calci și mai greu pe zăpadă, ba chiar ai să obosești rapid dacă nu ești obișnuit deloc cu exercițiile cardio.
Pe scurt – primele zile vor fi frustrante și deloc prietenoase, însă dacă vei avea răbdare, toate lucrurile se vor așeza la locul lor și vor căpăta sens. Practic – să te apuci de un sport nou, și pe deasupra, să-ți și placă, nu e chiar cel mai ușor lucru pe care l-ai putea face. Dar dacă te-ai apucat înseamnă că știi despre tine că iubești iarna, vântul și promoroaca din păr.
Dacă cauți instructori de schi am două variante minunate pentru tine, testați de mine – Cristi Tutunea și Andi Avram. Brașoveni de seamă, îndrăgosțiți de natură, de sport și de oameni.
Pe Cristi îl găsiți și la Your Guide Romania, unde este și instructor de zbor cu parapanta dar și ghid de munte. Cu Andi vă puteți întâlni des în Poiana Brașov, lângă Pârtia Bradul, dar și pe șosele, vara, când își face de cap pe motocicletă.
Primele schiuri pe care le pui în picioare se închiriază
Cel mai important aspect pe care ar trebui să-l reții dacă te gândești să înveți să schiezi este faptul că primele lecții se iau cel mai bine pe schiuri închiriate și de începător. Așa o să poți testa și ai să vezi pe ce fel de schiuri te vei simți cel mai comod și cel mai în siguranță. Poate o să ai preferințe de brand, formă, radius, etc.
Schiurile de începător nu sunt schiuri de proastă calitate, dar sunt schiuri care te vor avantaja să înveți repede tehnica și să nu te încurci prea des în viraje. Ai nevoie de schiuri ușoare, cu flex moale, cu construcție din spumă, composit sau un lemn moale.
Și cel mai important aspect – alege schiurile potrivite înălțimii tale și pârtiilor pe care vrei să te aventurezi. Un ski potrivit ca înălțime ar trebui să fie undeva între nas și bărbie.
De asemenea, al doilea aspect de reținut – ia în considerare achiziționarea unui echipament de ski doar dacă intenționezi să avansezi sau să petreci la ski mai mult de 10-15 zile pe an. Atunci vei deveni schior, așadar te vei orienta către schiuri pentru intermediari, și nu va mai avea rost să ai și schiuri de începător.
Când ai trecut de cele 20 de ore de lecții de ski cu un monitor
Vei avea nevoie de flotabilitate în powder, stabilitate la viteza și carving. În general schiurile sunt un pic mai late decat cele de începatori, cu un flex mediu. Core-ul e dintr-un lemn mai tare si pot beneficia de o constructie Sandwich sidewall. În funcție de preferintele utilizatorului, skiul poate avea un profil rocker, camber sau o combinatie între cele două.
Sfatul meu ar fi să vă achiziționați schiuri doar din magazinele specializate și chiar din magazinele de tip outlet, unde prețurile sunt semnificativ mai mici.
Clăparii merită să fie achizționați noi? Categoric, da!
Chiar daca alegeți să vă închiriati schiurile sau să optați pentru unele la mâna a doua, clăparii trebuie să fie noi. Explicațiile sunt logice și eu țin destul de mult la ele:
- Igiena. Nu-i așa că vrei să fii primul care-și lasă transpirația în pernițele moi și confortabile? Eu cred că da.
- Clăparii se mulează pe forma piciorului după câteva utilizări. Evident că cei închiriați sau second-hand vor fi probabil deja deformați, așadar, există șanse să nu te simti confortabil.
- Alte caracteristici importante de care să te bucuri
Valoarea “Flex Index” se referă la cât de moi sau rigizi sunt clăparii. Clăparii pentru începători trebuie să aiba între 50 si 65 flex index, deci mai moi.
Și fit-ul (lățimea clăparului) este o caracteristică importantă. Dacă este prea lat, mișcarea piciorului se va pierde și nu se va transmite schiului. La polul opus, un fit foarte îngust este pentru schiorii de performanță.
Flex Indexul si Fit-ul le găsești cum vrei doar la clăparii noi.
Hai să ne vedem prin #powder și voie bună!
Be the first to comment on "Cum alegi perechea de schiuri potrivită când ești schior începător? Plus două recomandări trăznet de ski instructor, în Poiana Brașov"