Experiența Airbnb- Un apartament în versuri la Roma

airbnb

Cei care mă cunosc, știu bine că atunci când merg în vacanțe, prefer hotelurile cu terase spectaculoase, unde pot servi în legea mea, la primele ore ale dimineții micul dejun. Asa se face că, până de curând, n-am auzit în viața mea de Airbnb și nici n-aș fi auzit, dacă aș fi găsit un hotel rezonabil, la un preț decent la care să dorm în Roma. Dar n-am găsit, așa că am fost nevoită să mă reorientez, cum s-ar zice. Și chiar nu-mi pare rău deloc pentru că experiența a fost de-a dreptul fantastică.

Deci, care-i treaba cu Airbnb?

Pentru cei care n-au aflat încă (deși mi-e greu să cred c-ar mai fi cineva în afara de mine) Airbnb e o platformă online, care face exact aceeași treaba ca și Booking.ro – te ajută să-ți găsești cazare rapid și dacă ai noroc, chiar ieftin. 

Spre deosebire de Booking, Airbnb îți pune la dispoziție apartamente și case ale localnicilor, pe care le poți inchiria pe jumătate sau integral. Adică, în funcție de preferințe, platforma îți permite  să împarți, daca vrei, apartamentul cu proprietarul (care de multe ori s-ar putea să  te avantajeze) sau să închiriezi cu totul o casă, în care să locuiești doar tu cu gașca ta de prieteni.

Din toată nebunia asta, Airbnb își oprește un comision de 20 % din prețul de cazare, dar pe tine nu te privește asta, decât dacă vrei să devii la rândul tău gazdă. Tot ce trebuie să te preocupe este să-ți faci cont pe site și să cauți printre oferte  în funcție de bugetul pe care-l ai la dispoziție.

Printre avantajele turistului de Airbnb, cel mai adesea sunt enumerate următoarele  două:

  • În primul rand prețul, mult mai convenabil ca la un hotel.
  • Contactul direct cu proprietarul și cultura tării în care călătorești.

Pe Anna, gazda noastră de la Roma am căutat-o după preferințe și criterii destul de severe. Nici nu se putea altfel, având în vedere că nu știam la ce mă înham. Așa că informarea mea despre apartament a fost de-a dreptul riguroasă – Google, Facebook, review-uri  și o inspecție desăvârșită pe fiecare poză în parte a apartamentului.

Un lucru important de precizat despre Airbnb este că recenziile oaspeților nu pot fi moderate sau șterse de pe site de către gazdă, în cazul în care nu-i convine ceva, ceea ce e minunat pentru că te poți baza pe veridicitatea informațiilor obținute.

 Un apartament în versuri – A cassa di Anna

10592821_10153321001568843_1044889658389868725_n

Pe Anna n-am cunoscut-o personal, întrucat se mutase din oraș lângă Roma, împreună cu prietenul ei, dar ne lăsase în grija vecinei ei, o doamnă tare cumsecade, care ne-a întâmpinat de la balcon, cu o voce tare simpatică Bonjorno! Al secondi piano, per favore! :)

Anna e o artistă și o fire atașată de povești cu prinți și prințese. Lucrează în domeniul comunicării și are o afinitate pentru obiecte vechi, cărți și jazz, și chiar electrocasnice vintage de toată frumusețea.

Apartamentul are două camereun dormitor și o cameră de zi și un balcon cu vedere spre parc, care te invită bucuros să-ți savurezi cafeaua la primele ore la dimineții.

Toata energia pozitivă din lume este canalizată practic în această camera de zi. Nu știu dacă-s de vină fotografiile cu Louis Armstrong sau Ray Charles atârnate pe pereți, sau biblioteca plină de cărți cu scriitori ruși, francezi și italieni, cd-urile cu muzică clasică, jazz și blues, dar sentimentul pe care l-am avut la primul contact cu sufrageria a fost minunat. Lângă bibliotecă stă cuminte, așezat pe-un cufăr vechi un televizor slim, conectat la o multitudine de canale internaționale, (semn că apartamentul își așteaptă oaspeții), iar vizavi de cufăr – o canapea moale, pe care ești liber să te întinzi după ce alergi prin Roma toată ziua.

02171cad_original(1) ff6bd96a_original(1)24f9ad40_original(1)  c9af1dee_original(1)   068b3d38_original(1)  58e997fc_original(1)

Dormitorul are și el farmecul lui. Deși ai putea spune, la prima vedere, că e mai mult pe gustul fetelor decât al băieților, patul mare și comod de mijloc King Size contrazice regula. Dimineața nu e lumină naturală, întrucât geamul din dormitor dă exact într-un copac cu coroană bogată, dar ținând cont că eram în vacanță, asta n-a fost o problemă. Ne-am trezit oricum.

Despre bucătăria Annei, nu pot să vă spun decât că, aș fi vrut s-o iau acasă. Cu tot cu frigider, aragaz și alte minunății decorative pe care le avea ea atârnate de mobilă. O oază  de liniște, complet utilată cu tot ce-i trebuie omului acasă – de la zahăr, sare, ulei, până la tot soiul de paste (tagliatele, spaghete, tortellini și alte minunății verzi) și sosuri pentru paste, unele mai apetisante ca altele. Partea frumoasă a fost că am avut acces la tot ce ne-a poftit inima, așa că, după cum bănuiți, ne-am pus pe gătit!

 

Localizare

Apartamentul este situat într-o zonă liniștită, (Lazio), lângă al doilea, cel mai mare parc din Roma, Ada, într-o vilă cu două etaje și grădină proprie, cu lămâi. (Cool, isn’t it?)

IMAG5999

 

O plimbare de aproximativ 15 minute te va duce exact la stația de metrou Libia, printre străduțe înguste, așezate frumos în pantă. De îndată ce-ai ajuns la metrou, mai ai de parcurs aproximativ alte 15 minute până la Colosseum, spre exemplu. De acolo, te descurci cu ușurință pe jos.

Dacă ești genul care preferă plimbările de dimineață, stai bine cu direcția și ești curios cum arată Roma mai puțin turistică, atunci ești oaspetele perfect. Dacă nu, poate ar fi mai bine să te mai gândești.  Apartamentul nu e întocmai foarte aproape, dar nici foarte departe.

 

 

Cum am plătit și cât a costat?

 

Pentru 4 nopți de cazare, cu tot cu mic dejun, (cereale, finetti, biscuiti, iaurt cu fructe, unt, gem, pâine și desigur cafea și ceai) și întreg apartamentul la dispoziție am plătit fix 1000 lei.

Plata se face în contul Airbnb, care mai apoi se ocupă de transferul banilor către proprietar, a doua zi de la check-in. Practic dacă exista posibilitatea să ne răzgândim sau să găsim ceva în neregulă la fața locului, Airbnb ne-ar fi transferat banii înapoi, ceea ce e foarte mișto, spre deosebire de Booking. Dacă proprietarul s-ar fi răzgândit însă, atunci singurii dezavantajați am fi fost noi, întrucât trebuia să ne găsim altă cazare în plin sezon turistic.

Norocoși cum suntem, Anna ne-a trimis pe email cu o săptămână înainte de plecare instrucțiuni cu privire la apartament, (ce avem la micul dejun, unde e fierul de călcat) și la mijloacele de transport din Roma, (care sunt principalele stații de metrou și mai ales, cum să ajungem de la ea în principalele zone turistice), ceea ce ne-a ajutat foarte mult.

Există totuși și un mic minus al acestei experiențe Airbnb. În ultima zi a excursiei a trebuit să ne trezim foarte devreme și să eliberăm apartamentul pentru că urmau să vină alți turiști (ceea ce la un hotel nu se întâmplă niciodată) și sinceră să fiu, asta cu trezitul cu noaptea-n cap nu mi-a picat deloc bine. Dar am iertat-o oricum, până la urmă, pentru că a fost tare drăguță cu noi și am înțeles că a fost o excepție.

Anna are în portofoliul Airbnb, două apartamente: unul în Roma, iar celălalt în Baiano, tot în Italia. Ambele apartamente sunt, așa cum puteți observa și voi din fotografii – absolute minunate. Detalii despre apartamentele Annei precum si mai multe poze găsiți aici (apartamentul din Roma) sau aici. (apartamentul părinților ei din Baiano)

Dacă ai de gând să călătorești în viitorul apropiat la Roma și esti dispus să te cazezi într-un apartament cu puțină imaginație, caută-l mai întâi pe Airbnb sau mergi direct la Anna!

În plus, AirBnb oferă un bonus de 18 euro pentru cei care își creează cont la invitația unui prieten.

Anyone interested?

2 Comments on "Experiența Airbnb- Un apartament în versuri la Roma"

  1. Hello. Foarte frumos :). Eu sunt interesata sa imi fac cont.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*