Barcelona cu alţi ochi. 7 zile în capitala catalană.

Untitled design (6)

Barcelona nu e un oraş pe care să-l vizitezi într-un city break de 2-3 zile. Nicidecum. Barcelona e un oraş care se cere curtat cu paşi mărunti, siguri şi precişi minimum 6 zile consecutive. Minunata capitală catalană e atât de pasională şi are atât de multe de oferit, încât îţi garantez că la finalul călătoriei o să-ţi doreşti să te muţi acolo cu orice preţ, măcar pentru o perioadă.

Barcelona e iubita perfectă. Însă ca orice iubită, necesită atenţie şi un grad ridicat de empatie, astfel încât să te poţi bucura de ea fără a întâmpina situaţii neplăcute pe parcursul relaţiei :).

Dacă te gândeşti totuşi să-ţi cumperi bilet de avion spre Barcelona în curând, iată mai jos ce anume îţi recomand ca să te asiguri de o vacanţă senzaţională.

1.Treci pe La Rambla şi prin cartierul Gotic o singură dată. E suficient.

Cu toate că arhitectura cartierului e una dintre principalele atracţii ale oraşului, Barcelona din cartierele mai liniştite, precum Pablo Sec, Sants, El Clot, Les Clots Pedralbes sau Vallcarca i els Penitents, îţi arată mai mult decât atât. Dacă vrei să descoperi cu adevărat Barcelona încercuieşte măcar două dintre aceste cartiere şi ieşi din itinerariul clasic de turist. Meriţi mai mult decât atât :)

barcelona-sarria

Sarria Sant Gervasi

Dintre toate cele enumerate, pe mine m-a cucerit definitiv cartierul Vallcarca si Sarria Sant Gervasi, doua cartiere linistite situate undeva  în nordul Barcelonei, la câteva minute de Parc Guell.

Sarria e aşezat printre coline şi străduţe înguste şi e plin de patiserii şi cafenele autentice, unde vei avea ocazia să iei micul dejun şi să admiri localnicii ieşiţi după pâine proaspătă dimineaţa. Recomandarea numărul 1 merge către patiseria Sant Antoni. Prima atestare a cartierului datează încă din anul 987 şi are la bază o colonie romană. De aici ajungi foarte repede spre Tibidabo cu tramvaiul albastru.

Vallcarca e un cartie de tranziţie spre Parc Guell, cu blocuri vechi şi apartamente mici în care locuiesc de obicei studenţi în chirie. Preţurile la cazare în zonă sunt chiar bune, mai ales dacă alegi să te cazezi prin airbnb.

Eu am plătit aici pentru o camera micuţă şi fără pretenţii fix 220 euro pentru opt nopţi. Am avut la pachet şi un coleg de apartament, pe care l-am văzut de maxim 2 ori în 8 zile.

1423175578-barcelona0-o

Vallcarca, cartierul în care m-am cazat

2. Nu te aştepta să găseşti Paella la orice restaurant

Să rezumi gastronomia catalană la paella e categoric una dintre cele mai greşite lucruri pe care le-ai putea face în vacanţă. Iar restaurantele renumite din Barcelona ştiu asta, motiv pentru care nu vei găsi oriunde paella. Nicidecum. În Barcelona influenţele bucătăriei franţuzeşti şi italieneşti sunt de-a dreptul remarcabile. Înainte de a te hotărâ să mănănci paella la fiecare masă din zi şi din seară, cercetează cu grijă meniul şi încearcă eventual o friptura de vită, sau de raţă, însoţită de nişte cartofi fierti în sos picant sau de o porţie de noodles din orez.

3. Inchiriază măcar o zi bicicletă şi plimbă-te pe Diagonal.

18010319_10154726410028843_7245925170745199673_n
Avinguda Diagonal este numele unuia dintre cele mai largi și mai importante bulevarde ale Barcelonei. Practic, bulevardul taie orașul în două, în diagonală de la vest la est, de unde și numele. O să vizitezi astfel o bună parte din Barcelona într-o singură zi. Barcelonezii iubesc bicicletele, aşa că aproximativ 90% din drum vei merge exclusiv pe piste de biciclete foarte bine delimitate de maşini şi trotuar.

Dacă îţi sună sexy ideea, atunci îţi recomand să-ţi instalezi de acasă Donkey Republic, o aplicaţie de folos care te va  ajuta să găseşti cea mai apropiată bicicletă din aria în care te situezi şi să o închiriezi online, cu tot cu plată. Nu te baza pe bicicletele pe care le vei vedea la tot pasul prin Barcelona. Nu le vei putea închiria. Majoritatea sunt utilizate pe bază de abonament de către localnici.

4. Fă în aşa fel încât să nu ratezi Montserrat-ul.

18058079_10154752859653843_976274066206233571_n

Muntele, nu mănăstirea. Dincolo de toate poveştile catalanilor legate de Virgin of Montserrat, venerată în principal de aparţinătorii bisericii catolice, Montserratul e un munte care merită admirat datorită caracteristicilor geologice deosebite şi a formaţiunilor întalnite. Masivul are o direcție WNW-ESE și se întinde de-a lungul a aproximativ 8 km lungime și 5 km lățime.

La Mănăstire ajungi foarte repede cu trenul din Placa Espanya care circulă din oră în oră. Trenul de obicei este plin de turiști, însă ești anunțat din timp la ce stație trebuie să cobori. Există trei stații cu numele de Montserrat. Ai grijă unde cobori! Staţia potrivită depinde cu ce ai ales să urci sus pe munte: cu telecabina sau cu cremaliera. Cremaliera este un tren mai mic, capabil să urce panta abruptă a muntelui, şi pentru ea am optat şi eu. Merită fiecare bănuţ, v-o spun cu toată sinceritatea.

Cu toate că majoritatea turiştilor se opresc La Sant Joan, unde îi lasă funicularul, pentru iubitorii de munte şi drumeţie, există cinci plimbări diferite pe care le puteţi face pe jos, variind în lungime și dificultate. The goal is Sant Jeroni, cu o înălţime de 1,236 m. Micuţ, dar drăguţ şi destul de solicitant dacă alegeţi un traseu de întoarcere prin pădure, aşa cum am ales eu. Din păcate n-am avut timp şi de o via Ferrata aici, cu toate că am plecat de acasă convinsă că exact asta voi face. Uneori socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg, aşa că am plecat frumuşel spre casă suspinând.


18057696_10154752850798843_5108114931608857394_n

Mai multe detalii puteţi afla de aici  Walks of Montserrat.

5. Vizitează CosmoCaixa, Muzeul de Ştiinţă din Barcelona

9662893872_7f2d7232f8_z1

CosmoCaixa, un muzeu științific care a fost deschis în 2005, este unul dintre cele mai interesante și mai mari muzee (cuprinzând o suprafață de peste 30.000 m²) din Barcelona și din toată Spania. Costurile de construcție ale CosmoCaixa s-au ridicat la 100 de milioane de euro.

Dacă ai chef de ştiinţă poţi încerca experimente dintr-o gamă largă de discipline științifice. Eu am fost fascinată de-a dreptul de simulatorul de furtună de nisip, unde am petrecut cateva minute bune să văd cum se formeză şi cum se mişcă  dunele de nisip. Există multe experimente interesante cu apă și o mulțime de experimente optice și acustice.

Bomboana de pe tort e totuşi simularea unei jungle din Padurea Amazoniană,  de 1.000 m². Eu am rămas cu gura căscată, uitându-mă la peştii gigantici, (din aia ale caror scheleti i-ai vazut si la Grigore Antipa, la noi) şi păsări exotice, pe care cu greu voi avea ocazia să le mai observ pe undeva.

BarcelonaCosmoCaixa-T24-d_O

17991912_10154752856528843_4398712206727404409_n

La CosmoCaixa puteţi merge în aceeaşi zi în care mergeţi pe Tibidabo. E cumva pe drumul de întoarcere.

6. Luaţi cina la un restaurant cu stele Michelin

Recomandarea mea- El Asador de Aranda. Un restaurant cu tradiţie din 1983. Un fel de Caru cu bere la noi dar pentru localnici. O minune de cotlete de miel, nu foarte scumpe, nu foarte ieftine. O adevărată experienţă gastronomică. Poftă bună!

HDRtist HDR - http://www.ohanaware.com/hdrtist/

7. Bea o cafea dimineaţa în Parc Guell.

18118458_10154752820358843_5113920039501143391_n

Dis de dimineaţă, adică până în ora 8, intrarea in Parc Guell e gratuită. În plus e gol, deci locul perfect pentru a savura o cafea cu toate simţurile. Dacă ai timp, încearcă să eviţi intrarea principală şi parcurge aleile de sus în jos, cu pacea şi good vibe-ul pe care ar fi vrut să ni le transmită însuşi Gaudi.  :)

Be the first to comment on "Barcelona cu alţi ochi. 7 zile în capitala catalană."

Leave a comment

Your email address will not be published.

*