Montolieu, Village du Livre, sau locul în care străzile au parfum de carte

Untitled design (25)

E plină lumea de cărți, de cititori împătimiți și în ultima vreme chiar si de scriitori, dar, pentru unii dintre noi, cărțile sunt rutina de zi cu zi. Iar această rutină de zi cu zi, o cunosc cel mai bine locuitorii din Montolieu, o micuță localitate din sudul Franței din apropierea Toulouse-ului.

Despre Montolieu auzisem pentru prima dată în urmă cu doi ani, dintr-un articol de pe internet, care prezenta mai multe orășele deosebite, în care găsești o multitudine de cărți la un loc, unde poți savura un pahar de vin bun sau poți admira în liniște fel și fel de artiști contemporani, direct la locul faptei. Treceam printr-o perioadă în care renunțasem să scriu belletristică pe Morgenstimmung, așa că am simțit o nevoie acută de a ajunge în Montolieu și a mă regăsi. Fără să stau prea mult pe gânduri, câteva luni mai târziu eram deja în avionul spre Toulouse, Franța.

Dacă iubești cărțile, ești colecționar de titluri rare sau ești pur și simplu genul de persoană dornică sa experimenteze și o altfel de vacanță în detrimentul celei cu care ești obișnuit, si pe deasupra una dintre pasiunile tale are legatură cu arta, atunci Montolieu e locul ideal.

Așezat într-o vale, în regiunea franceză Languedoc-Roussillon-Midi-Pyreness, Montolieu e una dintre cele mai faimoase localități din sudul Franței, o bijuterie de localitate, rar întâlnită, cunoscută mai ales, datorită numărului celebru de librării și anticariate, care atrag anual zeci de turiști și artiști diverși.

Le Village du Livre, așa cum a fost numit în urmă cu 20 de ani, Montolieu găzduiește nu mai puțin de cincisprezece librării și anticariate la un loc și o lista întreagă de galerii și ateliere dedicate artei, de la ateliere de pictură, sculptură, sticlă, meșteșug artisanal, și chiar fotografie. Așa se face că fiecare locuitor pe care-l întâlnești în Montolieu miroase a cerneală, are degetele pictate în culori și poartă mereu cu el cărți.

montolieu-livres

Povestea acestui minunat sătuc

Isi are originile undeva la sfârşitul anilor ’89, când Michel Braibant, un pasionat legător de carte, din Carcassonne și-a dorit să aducă un suflu nou localităţii şi să crească numărul populației, care scăzuse dramatic în ultimii ani. Zis si facut, Michel s-a decis să împărtășească oamenilor din mesteșugurile legate de carte, scris și hârtie.

Dar pentru a face lucrurile cum trebuie și pentru a atrage turiști în comună, Michel a redenumit localitatea din Montolieu în Montolieu -Village du Livre, denumire  pe care a legat-o într-un mod cât se poate de plăcut de Muzeul de Arte si Meserii de carte, înființat tot de el, și care a devenit imediat un liant de legatură, mai intâi între francezii boemi,iubitori de carte, iar mai târziu între europeni.

Librairie-Abelard2 (1)

Rând pe rând, cei care veneau la Muzeu erau de cele mai multe ori tot artiști, atrași de ingeniozitatea lui Michel, așa că participau bucuroși la cursuri despre istoria comunicării grafice, la cursuri despre apariţia scrisului şi cum nici nu se putea altfel… la ateliere de lucru despre fabricarea hârtiei. Așa s-a întâmplat că, încetul cu încetul, Michel devenise celebru printre artiștii din Franța iar lucrurile au început să se așeze, iar Montolieu să devină din ce în ce mai vizitat.

Dacă ajungeți în Montolieu n-aveți cum să ratați acest muzeu, pe care vi-l recomand din toata inma. Muzeul adăpostește un număr impresionant de prese vechi de imprimare, documente vechi, și tipuri de fonturi de scris, care va vor lua ochii din fața calculatorului și vă vor face să vă întrebati unde sunt meseriile de odinioară și de ce nu am ținut cu dinții de ele. Așa de frumoase sunt.

Începând cu anul ’89, Montolieu Village du Livre a atras de-alungul timpului mulți colecționari de carte, din întreaga lume, care veneau în localitate mai ales în timpul târgurilor, în căutarea unor ediții rare și valoroase. De asemenea, atrași de atmosfera idilică, mulți artiști, de la scriitori cunoscuti la oameni simpli, pasionați de frumos au venit la Montolieu să creeze, iar mulți dintre ei au și rămas în localitate, sau se întorc regulat de câteva ori pe an la studiourile pe care și le-au deschis aici.

Ce fac la Montolieu?

Sunt multe povești frumoase de viață pe care le poți auzi dacă te încumeți să vorbești puțină franceză și dacă ești dispus să bei un pahar de vin, chiar și ziua, în amiaza-mare. Timpul în Montolieu aproape că nu există.

SDC18857

Dincolo de ateliere și librării, pe care le întalnești la tot pasul, dichisite și gata să te primească înăuntru la un ceai cald, Montolieu e un orășel micuț, constuit cumva pe marginea unei văi, în vârf de deal, cu șosele înguste, pietruite pe care încap mașini mici și bicicletele ambulante care vând legume locuitorilor dis-de-dimineață.

SDC19284

1526496_10151942211868843_96440649_n

Dacă vă e foame, în centru veți găsi si un restaurant modest pentru toată lumea, unde se pot servi cartofi franțuzești cu maioneză si unde se poate savura in liniste o bere usor acidulata la preturi absolut accesibile chiar si pentru noi. Desigur că în localitate veți găsi și alte restaurante, unele dintre ele chiar pretențioase, însă rămâne să le descoperiți singuri daca sunteți curioși.

Eu una, am avut o atracție deosebită pentru buticul din centrul satului, un fel de Cămin cultural din satele noastre, un loc care mi s-a parut ideal pentru a lua din pulsul zilnic si a observa în liniște tabieturi și obiceiuri franțuzești. :)le-patio

Și de parcă toate minunile sunt menite să se regăsească toate, într-un singur loc, trebuie să știți că localitatea despre care vă vorbesc se află în apropierea celor mai fertile soluri pentru cultivarea vitei de vie, unde se produc anual, vinuri remarcabile, astfel încât o vizită în Montolieu presupune obligatoriu măcar o seară de degustări de vinuri de calitate! E suficient să vă uitati pe o hartă și să observați în toată splendoarea ei renumita zonă a Cabardes-ului, de unde vin toate licorile magice a lui Bahus și-o sa înțelegeți ce vreau să vă spun.

Cum ajung la Montolieu?

La Montolieu ajungi foarte ușor cu mașina de la Toulouse.  Sunt în total aproximativ 90 de kilometri așa că nu-ți va lua mai mult de o oră pe drum.

Nu pleca din Montolieu fără să:

  1. Cumperi o carte veche și rară.
  2. Bei un pahar de vin cu un artist într-unul din ateliere sale.
  3. Încerci să pictezi, colorezi, schițezi ceva pe un șevalet.
  4. Vizitezi biserica din centru.
  5. Să vezi cum se lucrează în sticlă.
  6. Să admiri priveliștea din vârf de deal.
  7. Să mănânci o porție de cartofi prăjiți la buticul din sat.
  8. Să vizitezi L’Apostrophe și Muzeul De arte și Meserii legate de carte.
  9. Sa iei cu tine macar o vedere cu atelierele mesterilor artisani.

Ce mai pot vizita în apropiere?

Dacă ai drum spre Montolieu, oprește-te obligatoriu și la Carcassone, un orășel cochet, tipic franțuzesc, de nici măcar 50.000 de locuitori. Vizitează acolo fortăreața și nu pleca fără să degușți minunea pur franțuzească – cassoulett-ul. O să-mi mulțumești mai târziu.

Dacă mai ai timp, chef și bani de plimbare, te poți minuna preț de câteva ore și la Mirepoix si mai apoi la Montpellier. Frumos și acolo. Chiar foarte frumos.

Până la următoarea vacanță însă, vă recomand să aruncați o privire peste documentarul despre Montolieu, ca să întelegeți mai bine despre ce e vorba.

Weekend frumos și să vă alegeți destinațiile de vacanță cu sufletul!

 

Be the first to comment on "Montolieu, Village du Livre, sau locul în care străzile au parfum de carte"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*