5 festivaluri MUSAI cu Jazz și Film la care să mergi vara asta

Copy of 766px × 350px – Untitled Design (5)

Copy of 766px × 350px – Untitled Design (1)

Alternativă la o bună parte din vacanțele în afara țării, achiziționate doar pentru biletul ieftin de avion, as vrea să vă aduc aici câteva argumente per se în favoarea a cinci festivaluri, de pe meleagurile noastre, unele de jazz, altele de film, despre care nici eu n-am avut habar până acum câțiva ani, dar a căror amintire și conexiune cu natura  m-au transformat în fan-ul lor nr.1.

Caut încă prieteni de festival, si nu numai. Asadar, cine mă însoțeste vara asta în vacanță? 😊

 

Gărâna Jazz Fest, 12-15 iulie

Munții Semenic, Județul Caraș-Severin.

Copy of 766px × 350px – Untitled Design (3)

Între zilele 12-15 iulie, Gărâna va respira același aer de jazz, pe care-l respiră de aproximativ 22 de ani, de la prima ediție. Iar cei care-i calcă pragul, chiar și o singură dată (ca mine) intră-n transă cu câteva zile înainte să aibă loc.

La Gărâna Jazz Fest, găsești dincolo de munte, saxofoane incisive si iluzii traiecte de viitor – o gamă largă de pianiști efervescenți, cvartete de jazz acustic, violoniști și contrabasiști, armonii indie pop, ritm și romantism. Găsești oameni pasionați de jazz (și nu doar impostori) pe care-i recunoști dintr-o privire  dupa  felul în care interacționează cu alți oameni, după modul în care te salută și îți zâmbesc și după mood-ul pe care îl au după concert.

 

Cum ajung la Gărâna?

E cam departe, e adevărat și cam inaccesibil, dacă stai să te gândești bine. Dar cum eu nu o fac mai niciodată, când vine vorba despre pasiunile pe care le am,  am de gand să bat 10 ore cu trenul, să fac autostopul și-apoi să dorm la cort, lângă bicicletă.

Altfel spus, mai ajungi la Gărâna așa:

  • Cu  mașina Bucureşti – Piteşti – Craiova – Orşova – E70 până la Slatina-Timiş de unde porniţi pe DJ 582 spre Văliug
  • Cu trenul București – Reşiţa Sud. De acolo exista câteva microbuze destinate transportului între Reşiţa şi Văliug (care pot fi luate de la Casa Galbenă).

 

Unde stai?

Stai la cort, dacă te impaci bine cu natura. E o experiență remarcabilă – seara e frig, temperatura scade câteodată și sub 5 grade, dar compensează cu diminețile în care te trezești în ceață, la răsărit și îți bei cafeaua sub anestezicul de la concertul din seara trecută.

Partea proastă rămâne, totuși, faptul că nici până în momentul de față, organizatorii nu s-au gîndit la amenajarea unui camping în adevăratul sens al cuvantului. Astfel că nu există niciun fel de condiții pentru duș, toaletă sau alte lucruri asemănătoare.

Dacă nu stai la cort, găsești în zonă și ceva pensiuni frumoase. Preferata mea rămâne Gasthof Tirol. 

Mai mult, Gărâna e locul ideal pentru aventurierii pe bicicletă, cu peste 1000 de kilometric de trasee pentru aceștia și tot atâtea priveliști de admirat.

Detalii despre costurile abonamentelor pe zile și lineup aici.

 

Festivalul de Film Horror si Fantastic Luna Plină, 9-12 august

Biertan, județul Sibiu
Biertan-Romania

Frumusețea satelor săsești merită experimentată de cât mai multă lume. Ultima oară când am fost acolo, am simțit c-am făcut un salt hiperluminic, într-un fel de science-fiction al stării de bine. Sau altfel spus, am vrut să mă mut acolo, măcar pentru o vară, să citesc pe iarbă și să uit de gura lumii de la oraș. Dar probabil c-am să fac și asta, așa mi-am propus. Mai trebuie să-mi găsesc un cinefil adevărat, cu care să port discuții interminabile despre regie, oratorie și actori virtuosi.

În altă ordine de idei, Full Moon Festival are loc la Biertan între 9-12 iulie și pare a fi, dintre toate la care am fost până acum, cel mai intim și mai  cozy festival de film de la noi.

În general, oamenii care vin la acest festival caută un anumit tip de experiențe – genul acela de experiențe care te fac să pierzi noțiunea timpului, să te dedici ție însuți, dar în primul rând altora, căci cum e mai bine pe lume dacă nu atunci când share-uiești starea de bine cu cei pe care-i iubești sau pe care-ai vrea să-i iubești? Nu de alta, dar dacă n-ai pe cine lua în brațe de frică în timpul filmului, ce faci?

Și aici ai loc de trasee cu bicicleta cât cuprinde. Și încă un lucru de reținut- Biertanul a fost atestat pentru prima dată în anul 1224, așa că poate n-ar fi rău dacă ai trece dealurile și te-ai plimba prin Richiș (unde vei găsi o frumusețe de mănăstire cisterciană, transformată în biserică catolică) sau Copșa Mare.

Plimbă-te prin sat. O să trăiești, înțelegi, experimentezi stări absolut minunate.

14-Biertan-Transilvania-Toamna-Calatorii-la-Singular

tim (1)

Cum ajung la Biertan?

  • Cu mașina: Din Sighişoara, în direcția Mediaș, pe DN14, până la Şaroş pe Târnave, unde se face stânga și se intră pe drumul ce duce la Biertan. Din Mediaș, pe DN14, 16 kilometri până în Șaroș pe Târnave. Din Şaroş pe Târnave până în Biertan sunt 8 kilometri.
  • Cu mijloc de transport în comun: Din Mediaș circulă în fiecare zi autobuze la Biertan – Richiș. Se iau din autogară, aflată lângă gară.

Detalii despre festival aici 

 

Arkadia Short Fest, 15-18 august

Corbu, Constanța.

ASF18_eventbook

La Arkadia Short Fest n-am fost niciodată până acum, dar cum toate au un început, nici nu-mi fac griji. Mai ales că anul ăsta are loc la Corbu, destinația mea de suflet.

Între 15 – 18 august, ca prin magie, șpânul metalic se transformă în nisip, lămpile cu vapori de mercur devin stele, iar zgomotul sacadat din sala mașinilor este înlocuit de strigătele pescărușilor.

Sub înaltul patronaj al Mării, festivalul promite patru zile de artă contemporană: filme de pe toate continentele, o expoziție de artă vizuală, workshop-uri, DJ-set-uri de excepție, experiențe alternative și petreceri care țin până la răsărit. Ca să fie pentru toată lumea!

La Corbu, așa cum bine știi, poți dormi cu cortul pe plajă, cum altfel?!

Biletele și abonamentele Arkadia ShortFest sunt disponibile online în rețeaua Eventbook.ro sau pot fi achiziționate direct de la fața locului.

Dintre toate festivalurile de film, Arkadia pare a fi chiar cel mai ieftin, cu  intrare de numai 20 de lei / zi.
Ura!

Mai multe detalii legate de program, transport și cazare vor fi publicate în curând pe:
www.arkadiashortfest.ro
www.facebook.com/arkadiashortfest

 

corbu-beach

Festivalul de Film Independent, Anonimul, 6-12 august

Sfântul Gheorghe, Delta DunăriiPlimbare-cu-Hotelurile-Plutitoare-pe-canalele-din-Delta

 

Ori de câte ori mă gândesc la Anonimul, nu-mi vine-n minte decât un paradis uitat de lume, un loc în care nimeni nu se claxonează psihanalitic, unde nu se simte nevoia de măști de oxigen în caz de pericol, unde pietonii nu sunt speriați mortal de zebră, unde nu există sacoșe de plastic, înjurături fără rost sau blonde platinate și parfumate în exces, ci doar un miros ușor de transpirație și-o toropeală de vară, ascunsă-n nori cu forme imaginare și nisip fin de Sfântul Gheorghe.

Ce vreau să vă spun, din capul locului, este că Festivalul de Film Independent de la Sfântul Gheorghe nu-i un festival de buzunar. Nu – Anonimul e un festival la care visezi să mergi în fiecare an și a cărui lineup îl știi, cel mai probabil pe de rost, și despre care te pricepi să vorbești cu prietenii tăi, la fel de cinefili ca și tine.

Printre filmele românești, (căci pe mine acestea mă interesează cu precădere în 2018), se numără și filmul în regia lui Alex Iureș, Liniște,  Totul e foarte departe, în regia lui Emanuel Pârvu,  Date Night, în regia Stelei Pelin, Străinul în regia lui Alexandru Rata și Michelangelo în regia lui Alex Damian.

Pentru a vedea lineup-ul complet puteți oricând accesa site-ul festivalului aici.

 

Smida Jazz Fest, 17-19 August

Parcul Natural Apuseni, Cluj Napoca

19145910_1914143248832355_8300865588562464649_n

Luna Plina - Day 2-41

Un festival ca o formă de meditație transcendentală, organizat într-un cătun de munte la 1100 m, în care ceasurile pot fi potrivite după mersul furnicilor și în care grijile și tristetile trec neobservate, iar tu te întorci în timp cu 100 de ani.

Ca să știți, la recesământul din 2007, în sat își duceam zilele doar 22 de suflete. Vă puteți imagina asta?

Smida Jazz Festival, eveniment internațional open-air dedicat jazz-ului de avangardă, va avea loc, pentru a treia oară, între 17 și 19 august 2018, în inima Parcului Natural Apuseni. Oh, Apuseni!

Pe parcursul celor trei zile, organizatorii au pregătit lecturi publice cu autori, diverse ateliere, yoga, “treasure hunt”, tururi prin împrejurimi alături de ghizi, cu sau fără biciclete. După apusul soarelui, în aer va răsuna muzica avangardistă a nouă grupuri, dintre care trei românești și șase străine.

Mai multe informații (despre loc, transport, facilități ș.a.) și noutăți sunt de găsit pe www.smidajazz.ro

Nu vă mai povestesc ce puteți face prin împrejurimi căci bănuiesc că vă imaginați deja.

Vezi cum a fost prima ediție

Be the first to comment on "5 festivaluri MUSAI cu Jazz și Film la care să mergi vara asta"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*